БГНЕС Без училище в дни с мръсен въздух. При рискови нива на

...
БГНЕС
Без училище в дни с мръсен въздух. При рискови нива на
Коментари Харесай

Освобождават деца от училище в дни с мръсен въздух

БГНЕС Без учебно заведение в дни с замърсен въздух. При рискови равнища на фини прахови частици родителите на деца с хронични болести ще могат да ги освобождават от образователни занятия. Решението идва след незабавна среща сред здравното и просветителното министерство.

Данаил е с продължителен ларингит.  Заболяването му се отключва още веднъж в нощта, в която в столицата е регистрирано покачване на праховите частици с 4 пъти над допустимото. 

" Започна да се задушава, едвам дишаше и незабавно започнахме инхалации, с цел да се оправи. Беше просто немислимо да го пусна на учебно заведение, защото без инхалации през два часа няма по какъв начин да се оправи гърлото му ", разказа майка му Гергана Георгиева.

Учебните занятия поради болестта си пропуща и Шаин. Ученикът е с астма от бебе. И макар че през последните три години не е имал припадък, тази зима положението му се утежнява.

" Случвало ми се е да кашлям и ми се е случвало да не вдишвам добре, когато съм на открито ", показа Шаин. Майка му споделя, че не го пуска на учебно заведение в такова време, тъй като се опасява за здравето му.

Вече няма да е належащо родителите на Шаин и Данаил да носят извинителни бележки всякога, когато решат да ги оставят у дома в образователен ден.

" Тези отсъствия могат да бъдат извинявани единствено въз основа на написаното в персоналната здравно профилактична карта, т.е. няма да караме учениците да вървят в този сезон в поликлиниките, където има и скупчване на болни ", обясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

В столичното 140-то учебно заведение има общо 20 деца с респираторни проблеми.

" За мен е задоволително родителят просто да се обади на класния, един имейл да напише ", казва шефът Мая Зафирова.

Мерките против мръсния въздух включват и възбраната часовете по физическо да са навън - нещо, което в това учебно заведение практикуват даже зимата.

" Има ли 5 градуса на открито термометърът, децата даже е наложително да излязат - може и за 15 минути да е - дишат, вършат игри и се връщат назад. Това няма по какъв начин да се случва ", изясни Мая Зафирова.

От Здравната ревизия предлагат класните стаи да се почистват с влажен парцал по няколко пъти дневно.

А синоптиците от Института по метеорология и хидрология имат за задача да изготвят механизъм за ранно предизвестие на учебните заведения за дните, в които ще има замърсен въздух.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР